5 Nasihat Imam As-Syafie

Imam Syafie satu nama yang tidak asing lagi, dia merupakan pengasas mazhab syafie yang menjadi rujukan utama bidang fikah di negara kita. Jasa dan sumbangan beliau sangat besar dalam dunia islam.

Ketokohan beliau juga diakui oleh ribuan ulama sama ada sezaman atau selepasnya. Sehinggalah Imam Ahmad (pengasas mazhab hanbali) pun menyebut bahawa beliau merupakan insan yang terpilih untuk membawa reformasi dalam pemikiran fikah agama ini seperti yang disabdakan oleh Nabi Muhammad S.A.W:


إِنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ لِهَذِهِ الْأُمَّةِ عَلَى رَأْسِ كُلِّ مِائَةِ سَنَةٍ مَنْ يُجَدِّدُ لَهَا دِينَهَا


Maksudnya: Sesungguhnya Allah SWT mengutuskan untuk umat ini setiap seratus tahun orang-orang yang akan memperbaharui agama ini (daripada segala penyimpangan) (Riwayat Abu Daud)


BIODATA IMAM SYAFIE


Nama Imam Syafie dinisbahkan daripada keturunan beliau. Nama sebenar beliau ialah Muhammd bin Idris bin al-Abbas, bin Usman, bin Syafi’ bin as-Saib bin Ubai. Syafi’ ialah moyang Imam Syafie dan dari situ lah beliau digelarkan Imam Syafie. As-Saib bin Ubai adalah sahabat nabi S.A.W yang memeluk islam ketika peristiwa perang badar. Beliau ditangkap sebagai tawanan dan memeluk islam selepas itu. Saib bin Ubai bin Abd Yazid bin Hashim bin al-Mutalib bin Abd Manaf.

Beliau banyak menulis syair-syair ketika pengembaraan hidupnya dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Syair yang ditulis adalah peringatan dan nasihat buat dirinya dan kepada kita yang membaca.

Antara nasihat beliau:

1. 


2. 3.

4. 

5. 


Semoga bermanfaat...


Post a Comment

0 Comments