Cara Kiblat Ditentukan


Cara Kiblat Ditentukan pada Tahun 624 Masihi dan Sekarang

Bagaimana cara Kiblat Ditentukan?

Ini merupakan mukjizat Nabi ﷺ. Namun, terdapat persoalan yang membara: bagaimana cara untuk mencari kiblat? Islam mula tersebar jauh dan meluas melalui Arab Saudi, Afrika, dan China, membina masjid-masjid yang megah dengan kaedah yang unik untuk menentukan arah kiblat.

The Two Norths: Dua Utara

Untuk memahami penentuan kiblat, kita perlu mengetahui bahawa Utara yang kita lihat pada kompas bukanlah satu-satunya.

Utara Benar: Utara Benar ialah kedudukan geografi tetap pada sfera Bumi di Kutub Utara.

Utara Magnet: Utara Magnet ditentukan oleh medan magnet Bumi dan sentiasa berubah.

7 Kaedah Lama dan Moden untuk Mencari Kiblat

1. Bintang Kutub Utara / Polaris

Polaris atau Bintang Kutub Utara terletak kurang dari satu darjah di atas kutub cakerawala Utara. Ia berputar mengelilingi kutub utara dalam diameter kecil 0.53°. Kedudukan tetap bintang terang ini telah menjadikannya alat navigasi yang hebat sejak zaman purba. Jika anda dapat mencari bintang Kutub, anda boleh mengetahui arah yang anda sedang menghadap tanpa kompas.

2. Matahari

Cara paling mudah untuk mengenal pasti arah kardinal adalah dengan menjejaki pergerakan matahari. Cara ini tidak seluruhnya tepat kerana kedudukan matahari berubah mengikut musim. Namun, ia masih memberikan arah menghala ke Kaabah.

3. Pemerhatian Bayang-bayang

Terdapat dua hari setiap tahun, 27 atau 28 Mei dan 15 atau 16 Julai. Fenomena astronomi, iaitu Matahari berada tepat di atas Mekah pada waktu tengah hari, menyebabkan bayang-bayang objek menegak jatuh ke arah kiblat. Jadi, jika anda berdiri di hadapan matahari, bayang-bayang anda akan jatuh ke arah kiblat.

4. Bulatan India

Kaedah ini memerlukan nilai latitud dan longitud dan membaca bayang-bayang yang dipancarkan oleh matahari di lokasi tertentu. Penilaian kiblat adalah berdasarkan perbandingan koordinat Mekah dan lokasi dari tempat yang kiblat perlu ditentukan. Cara ini menarik — cari koordinat bandar anda dan bandingkan dengan imej di bawah untuk menentukan arah kiblat anda.
Latitud dan longitud Mekah ialah 21° dan 38°. Sebagai contoh, latitud dan longitud Singapura ialah 1.3° dan 103°.
Justeru, apabila dibandingkan dengan koordinat Mekah (rujuk gambar di atas), kiblat jatuh di Barat Laut. Untuk mengesahkan, cuba bandingkan kiblat anda dengan ciri kiblat dalam apl Muslim Pro. Beritahu kami dalam komen jika anda berjaya menemuinya!

5. Kompas

Penciptaan kompas merupakan satu lagi peristiwa penting dalam kajian geografi. Berbilang jenis kompas terbahagi kepada dua kategori besar: magnet dan giro.

Kompas Astro digunakan di kawasan kutub yang magnet dan girokompas tidak boleh dipercayai. Ia memberikan bacaan yang tepat berdasarkan masa dan kedudukan geografi.

6. Trigonometri Sfera

Trigonometri membantu mengira sudut dan jarak yang tidak diketahui dari sudut yang diketahui atau diukur dalam rajah geometri. Oleh itu, fungsi trigonometri membantu mengira darjah latitud dan longitud.

Perbezaan antara Utara Benar dan Utara Magnet memberikan kita Pesongan Magnet. Untuk menentukan kiblat dengan betul, seseorang mesti dapat memplot darjah latitud dan longitud lokasi mereka. Utara Magnet sentiasa berubah, begitu juga pesongan. Apabila kompas diletakkan di atas permukaan yang rata, ia akan menghala ke arah Utara Magnet.

Justeru, untuk berpaling ke arah kiblat dengan tepat, seseorang mesti mengimbangi dan mengubah suai sudut kiblat mengikut koordinat melalui pengiraan trigonometri.

7. GPS

Sistem Kedudukan Global (GPS) menentukan lokasi geografi dengan tepat, di mana-mana sahaja di atas bumi. Terdapat banyak kegunaan lain sistem ini. Yang paling penting adalah menavigasi lokasi dan masa. Sesiapa sahaja yang mempunyai penerima GPS, boleh menggunakan sistem ini.

Sejak 2018, semua telefon bimbit mempunyai cip GPS yang dibenamkan di dalamnya. Justeru, menjadikan hidup lebih mudah. 

Cara Teknologi

Seribu empat ratus tahun yang lalu, Allah mengarahkan PesuruhNya menghadap rumahnya dan berdoa. Perubahan berlaku dengan pantas, antara 4 rakaat solat. Tiada perundingan dengan ahli kartografi untuk mengenal pasti seberapa jauh yang Nabi Muhammad harus berpaling untuk menghadap Mekah. Ia sememangnya suatu keajaiban.

Walau bagaimanapun, geoinformatik, satu disiplin baharu untuk meneroka dan mempelajari berbilang aspek geografi dan sains bumi, membolehkan individu seperti kita berdoa ke arah yang betul. Kemunculan teknologi memudahkan kaedah mencari kiblat untuk kita. Kompas Digital dan Keadaan Pepejal yang terdapat dalam telefon dan tablet menjadikan pencarian arah Kiblat hampir tepat dan sangat mudah.

Jadi, jika anda mempunyai telefon, internet, air bersih, tempat yang bersih, dan niat untuk solat, anda akan dapat mencari arah menuju Baitullah. Lebih baik lagi, taip ‘masjid terdekat berhampiran saya’ dalam bar carian anda — kita ada teknologi, mari gunakannya untuk mendekatkan diri dengan Allah!

Sumber/Kredit: muslimpro.

Post a Comment

0 Comments