Doa ini untuk perlindungan diri dan keluarga, juga harta dan pagar rumah.


Doa Abu Darda r.a ini untuk perlindungan diri dan keluarga, juga harta dan pagar rumah.

Dibawah ini adalah doa yang selalu diamalkan oleh Abu Darda r.a. Doa ini  telah diajarkan kepada beliau oleh Rasulullah S.A.W.

Bismillahirahmanirahim

Alhamudlillah hi rabiil 'alamin. Wa solla tu wassalamu 'ala saiyidina muhammadin ashrafil anbiya i wal mursalin, wa 'ala alihi wa sohbihi ajma'in.

Allahumma anta rabbi, la ilaha illa anta. 'Alaihi tawakaltu, wa anta. rabbul 'arshil 'azhim. Ma sha Allah kana wa malam yasha
Lam ya kun. La haula wala kuwwata illa billahil 'aliyul 'azim. A'lamu anna Allaha 'ala kulli shai in qodirun, wa anna Allaha qad aha to bikulli shai in 'ilma.

Allahumma inni a'uzu bika min sharri nafsi, wa man sharri kulli dabbatin anta akhizun bina siyatiha, inna rabbi sirotin mustaqim.

wa sollaallahu 'ala saidina muhammadin wa 'ala alihi wa sohbihi wa sallam, walhamdulillahi rabbil 'alamin.

Didalam suatu riwayat dikatakan bahawa beliau dimaklumkan oleh seseorang yang rumah beliau sedang terbakar. Abu Darda r.a dengan yakin mengatakan yang rumahnya tidak terbakar, kerana menurut beliau Rasulullah S.A.W telah mengajarkan beliau satu doa yang kalau dibaca selepas Subuh, si pembaca akan terselamat dari semua bala dan musibah sehingga waktu petang.

Boleh diamalkan selepas subuh dan selepas asar agar diri kita, ahli keluarga dan harta dipelihara oleh Allah.

Sampaikan walaupun satu ayat.
Semoga bermanfaat.
Kredit :elewschannel

Post a Comment

0 Comments