Khasiat Peria Katak


PERIA KATAK bersaiz kecil dan berwarna hijau tua dikatakan memiliki banyak khasiat untuk kesihatan. Dalam perubatan Ayurveda misalnya, masyarakat India menggunakan peria katak bagi membantu merawat ekzema dan jangkitan kulit, manakala masyarakat Amerika pula memanfaatkan khasiat peria untuk membantu mengubati malaria serta demam.

Bagi masyarakat Melayu, selain dijadikan ulam, peria katak umpamanya, berperanan sebagai jus minuman harian kerana dipercayai membantu merawat diabetes Dan pelbagai penyakit.

Berikut adalah beberapa khasiat peria katak:-

1. Merawat darah tidak sihat seperti darah bertoksin. Caranya ialah dengan mencampurkan jus peria katak dengan sedikit jus limau.

2. Penyakit taun - Jika menghidapi taun yang diperingkat awal, ia boleh cuba dirawat dengan campuran jus daun peria katak dengan jus bawang merah dan jus limau.

3. Merawat penyakit kencing manis peria katak mengandungi sebatian hypoglycemic (dikenali sebagai insulin tumbuhan) yang boleh menurunkan paras gula dalam darah dan air kencing dengan berkesan.

4. Penambah tenaga - Bagi anda yang selalu rasa badan lesu-lesu, boleh cuba amalkan jus peria katak dapat menambah tenaga dan stamina. Malah ia juga boleh dicuba untuk mengurangkan masalah tidur yang tidak lena.

5. Membaiki masalah mata -Kandungan beta-karotene yang tinggi dapat membantu memperbaiki penglihatan serta menjaga mata.

6. Membersih dan memperbaiki masalah hati (hepa) yang disebabkan oleh pengambilan alkohol berlebihan dan dikatakan dapat mengatasi masalah jaundice.

7. Pengambila peria juga dikatakan boleh meningkatkan sistem imun serta daya ketahanan badan terhadap melawan jangkitan penyakit.

8. Selain itu, peria juga ikatakan dan merawat masalah buasir Caranya ialah dengan mencampurkan jus daun peria katak dengan buttermilk dan diminum semasa perut kosong pada awal pagi.

9. Amalan meminum jus peria katak juga dikatakan dapat mengurangkan psoriasis ( Penyakit yang dikatakan berkaitan dengan masalah sistem imun yang berhubung rapat dengan sel badan di mana pertumbuhan sel kulit berlaku pada kadar abnormal yang luar biasa sehingga terkumpul dengan pantas di atas kulit) dan penyakit fungus yang lain, seperti kurap, fungus pada kaki ahli sukan dan lain- lain.

10. Penyakit gangguan pernafasan - Campurkan jus peria katak dengan madu. Jika diminum setiap hari ia dikatakan dapat merawat penyakit seperti asthma dan penyakit paru-paru yang lain.


insha'Allah Selamat Mencuba..
Sumber/Kredit: Pinterest
hmetro, khasiatpokokherba.com, rasa

Post a Comment

0 Comments